Bu yazımda containerization(konteynerleştirme) hakkında iki popüler yazılım teknolojisi hakkında bilgi vermek istiyorum.Umarım faydalı bir bilgi olur…
Containerization, uygulamaları hızlandırmak için etkili bir yöntem olduğundan uygulamaları geliştirmek ve dağıtmak için kullanılan yeni bir terimdir. Konteyner kullanımı son yıllarda sık kullanılan bir yazılım teknolojisidir.
Bununla birlikte, altyapıdaki konteynerleri yönetmek o kadar karmaşık bir iş haline gelebilir ki, bir konteyner yönetim platformu herhangi bir organizasyon için temel bir araçtır. Kubernetes ve OpenShift, pazardaki en popüler konteyner yönetim platformlarından ikisidir. İlginç yapan şey ise OpenShift’in Kubernet’lere dayanması. Özellikleri ve farklılıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu postumu okumanızı tavsiye ederim.
O zaman başlayalım…
Red Hat OpenShift Nedir?
OpenShift, Red Hat tarafından geliştirilen bir containerization yazılım ürünüdür. Başlıca ürünleri, Kubernetes tarafından düzenlenen ve yönetilen bir Hizmet Olarak Platform (PaaS) olan OpenShift Konteyner Platformu’dur. Go ve AngularJS ile yazılmış ve bir Apache Lisansına sahiptir.
OpenShift Origin, Red Hat’ın open-source ve cloud-based bir platformudur ve geliştiricilerin cloud uygulamaları oluşturmalarını, test and deploy etmelerini sağlar. Sistem daha hızlı uygulama development, easy deployment and scaling(Ölçekleme) için bir Kubernet core üstüne araçlar ekler.
Platform, Go, Node.js, Ruby, Python, PHP, Perl ve Java’yı desteklemenin yanı sıra, kullanıcıların diğer diller için destek ekleyebilmelerine olanak sağlayacak şekilde genişletilebilir. Ölçeklenebilirlik ile ilgili olarak, platform kapsayıcı uygulamaların otomatik veya manuel olarak scaling edilmesini sağlar.
OpenShift’in sunduğu özelliklerden bazıları:
- Constant security—Uygulama uzun süre konteyner alyapısı altında güvenlik kontrolleri yapılmıştır.
- Built-in monitoring—Platformda bulunan Prometheus, bir database ve application monitoring yazılımınıdır.Prometheus:Prometheus %100 açık kaynaklı servis izleme sistemidir.Grafana dashboard ile servis gerçek zamanlı izlenebilmektedir.
- Centralized policy management—Tek bir console ile uygulamak için merkezi bir yer sağlar.
- Compatibility—OpenShift sertifikalı Kubernetes programının bir parçasıdır. Bu nedenle Kubernetes container yapısı ile uyumlu bir çalışma saglamaktadır.
OpenShift ile çalışmanın faydaları:
- Fast application development—Platform, konteyner yönetim sürecini yürütür ve otomatikleştirir, bunun için DevOps sürecini geliştirir. Uygulama geliştirmedeki bu hızlanma, daha hızlı bir şekilde pazara gidebileceğiniz ve rekabetçi olabileceğiniz anlamına gelir.
- No vendor lock-in— Satıcıya yönelik açık kaynaklı bir platform sunar; bu, kullanıcıların konteyner işlemlerini yinelemelerine gerek kalmadan gerektiğinde konteyner işlemlerini gerektiğinde yeni işletim sistemlerine geçirebilecekleri anlamına gelir.
- Self-service provisioning— OpenShift, kullanıcıların en çok kullandıkları araçları entegre etmelerini sağlar; örneğin, bir video oyunu geliştiricisi, birkaç işletim sistemiyle uyumlu oyunlar geliştirirken bu özelliği kullanabilir.
Kubernetes Nedir ?
Kubernetes, konteynerli uygulamaların dağıtımını, ölçeklendirilmesini ve yönetimini otomatikleştiren bir hizmet (open-source container as a service- CaaS) orkestrasyon sistemi olan açık kaynaklı bir sistem ve böylece uygulama geliştirme sürecini iyileştirir. Openshift’te bahsettiğim özellikler gibi Kubernet içinde bazı özelliklerinden bahsedeceğim.Bu özellikleri ise şunlardır:
- Processes automation—örneğin, hangi sunucuda bulunacağını barındırır.
- Self-monitoring—Platform, sunucuların ve konteynerlerin sağlığının sürekli kontrol edilmesini sağlar.
- Scalability—Temel özelliklerinden biri, kurumların depolarını iş yükü gereksinimlerine göre hızlı bir şekilde ölçeklendirmelerini sağlayan yatay ölçeklemeye izin vermesi durumudur.
- Flexibility—Açık kaynaklı bir bulut tabanlı araç olarak, birden fazla ortamda çalıştırabilir,karma veya genel bulut altyapısı olabilirsiniz.
- Container balancing—Platform otomatik olarak bir konteyner için en iyi yeri hesaplar.
- Storage orchestration—Çoğu depolama sistemine entegre olur; yani Kubernet’leri, örneğin AWS Elastik Depolamanıza entegre edebilirsiniz.
Kubernet’lerle çalışmanın faydalarını ise şu şekilde bahsedeceğim bu özellikler daha çok support üzerine yönelik:
- Mature architecture—On yılı aşkın bir süredir Google mühendislerinin tecrübesi üzerine kurulmuştur.Biliyorsunuz ki her işte önemli olan tecrübe sonucu çıkan yeni teknoloji ortaya sunar.Bu ortaya sonulan teknoloji ise bir gereksinim sonucu ortaya çıkmıştır.
- Ongoing development—Kubernet’lerin büyük ve aktif topluluğu sürekli yeni özellikler yayınlar. Kullanıcı topluluğu işbirliğini destekleyen bir destek ağı olarak çalışır.
- Rich application support—Geniş bir programlama dili ve çerçevesi yelpazesini destekler. Bu esneklik, Kubernet’lerin çeşitli kullanım durumlarını karşılamalarını sağlar.
Openshift ve Kubernates özellikleriklerinden bahsettim.Bir sonraki post’umda bu iki teknolojinin farklarından bahsedeceğim.
Eline sağlık Mustafacım sade ve öz bir anlatım olmuş. Hele ki internette arama yaptığında arkadaşının yazısını, üst sıralarda görmesi daha keyif verici..
Teşekkür ederim kardeşim yararlı olabildiysek ne mutlu 🙂
Gerçekten senden başka Türkçe kaynak bulamadım, eline sağlık…
Teşekkürler